Hervormd Oud-Alblas-app

Als gemeente hebben we een eigen app, te downloaden in de Appstore en Google Play-store:

https://play.google.com/store/apps/details?id=app.donkeymobile.pknoudalblas
https://apps.apple.com/nl/app/hervormd-oud-alblas/id1627501748

Wat verwachten we van de app?
De app is met name bedoeld als sociaal medium en de belangrijkste functie van de app in onze gemeente is dan ook het vergroten van de onderlinge betrokkenheid. De app heeft tevens een agenda, een smoelenboek en beschikt ook over een functie om digitaal te doneren.

Wat verwachten we niet van de app?
De app is geen vervanging van de kerkbode, de Bazuin of de gemeentegids. We willen niemand uitsluiten in de gemeente en daarom is het goed om de app te gebruiken naast de al bestaande kanalen. De app gaat niet helpen om mensen te overtuigen naar de kerk te komen of jongeren vast te houden. We zijn ons er ook van bewust dat de app niet kan concurreren met al het vermaak dat je telefoon te bieden heeft. De app is bedoeld om betrokken gemeenteleden te helpen met elkaar en met het reilen en zeilen in de gemeente mee te leven.

Account aanmaken

Nadat je de app gedownload hebt op je telefoon maak je een account aan. Zodra dat is gebeurd ontvangen de beheerders van de app een melding en wordt je toegelaten. Hieronder willen we kort ingaan op een aantal functies van de app en hoe deze te gebruiken.

Tijdlijn en groepen

Mijn kerk is de tijdlijn waarop alle berichten getoond worden uit de groepen waar jij lid van bent. Standaard ben je al lid van een aantal groepen. Zo is iedereen automatisch lid van de groep ‘Hervormd Oud-Alblas’. Dit is een groep waar alleen de beheerders namens de kerkenraad berichten in plaatsen. Het kan zijn dat er bovenin je scherm al meer groepen staan omdat dezegroepen open en vrij toegankelijk zijn.


Aanmelden voor een groep
Als je bovenin je scherm ‘Mijn kerk’ hebt geselecteerd, het bolletje met de door jou gekozen profielfoto, dan zie je net daaronder de knop ‘Ontdek’. Wanneer je hier op klikt zie je alle groepen die in de app actief zijn. Als je lid wil worden van een besloten groep, dan kun je toegang vragen. Je kunt je overigens altijd afmelden voor een groep, ook voor open groepen.


Een groep aanmaken

Als je bovenin je scherm de rondjes met de groepen waarvan je lid bent allemaal naar links schuift, zie je uiterst rechts een plus-teken. Wanneer je zelf een nieuwe groep aan wilt maken klik je hier op. Standaard is dat een besloten groep waar jij mensen aan kunt toevoegen, maar waar mensen niet automatisch lid van worden. Standaard heeft ook ieder lid van de groep de mogelijkheid om in die groep een bericht te plaatsen.

Verschillende soorten groepen
Er zijn twee vinkjes die je voor jouw groep kunt laten aanpassen. Dat kunnen alleen de app-beheerders (Geert Voordijk en Pieter Hartkoorn):
• ‘Maak iedereen automatisch lid’
• ‘Beperk rechten’ (alleen de beheerder kan berichten plaatsen uit naam van de groep)

Als jouw groep de functie overneemt van een Whatsappgroep dan kun je het beste de twee vinkjes van hierboven uit laten staan. Zet in de beschrijving van de groep dan duidelijk dat het hier gaat om een besloten groep. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de groep ‘Kerkenraad’.

Delen van en reageren op berichten

Delen

In de groep waar je zelf beheerder van bent of wanneer je lid bent van een groep waar iedereen berichten in kan schrijven, kun je een bericht delen en deze voorzien van één of meerdere foto’s en/of andere bestanden. We willen je ertoe oproepen om dit vooral te doen! Veel gemeenteleden weten niet wat er allemaal gebeurt in de gemeente of waar commissies zich mee bezighouden en kunnen dan ook geen betrokkenheid tonen of dit meenemen in hun gebed.

Notificaties
Het mooie aan een app is dat het nieuws uit de gemeente op een laagdrempelige manier tot je komt en vergelijkbaar met de manier waarop je nu misschien je berichten-app, e-mail, digitale krant of sociaal medium gebruikt. Je wordt geattendeerd op nieuwe berichten via het bekende rode bolletje en via zogenaamde push-meldingen. Uiteraard kun je deze uitzetten in de instellingen van je telefoon.

Toon je betrokkenheid
Het plaatsen van berichten is in een aantal groepen voorbehouden aan de beheerders. Maar je kunt wel altijd op berichten reageren. Het wordt gewaardeerd als je dit ook daadwerkelijk doet. Laat merken dat de activiteiten je aandacht hebben en dat je er bijvoorbeeld voor bid of dankbaar voor bent. De app biedt daarnaast natuurlijk ook de mogelijkheid om, uiteraard respectvol, met elkaar te discussiëren over een bepaald onderwerp.

Altijd op de hoogte

De tweede knop onderin is Agenda. Onder elkaar worden daar de activiteiten getoond die aangemaakt zijn vanuit de groepen waar jij lid van bent. De activiteiten geven een mooi beeld van wat er zoal op de planning staat. We willen je bij deze ook oproepen om de activiteiten van jouw club of commissie ook hier te plaatsen.

Wanneer je klikt op een activiteit vind je hier eventueel meer informatie. Achter de knop met de drie bolletjes rechtsboven vind je ook de mogelijkheid om de activiteit aan je digitale agenda toe te voegen wanneer je daar gebruik van maakt.


Laagdrempelig geven

Onder de knop Geven vind je de actuele Collectes en Inzamelingsacties die op dat moment lopen. De kerkenraad bezint zich nog op het gebruik hiervan. De wekelijkse collectes met specifieke doeleinden hebben nu geen plaats in de app maar er is wel de mogelijkheid om te geven aan Kerkbeheer of Diakonie.

Om geld te geven is het nodig dat je eerst je saldo opwaardeert. Dat is gemakkelijk, maar ook belangrijk. Voor iedere transactie, en dat geldt ook wanneer je nu via een bankoverschrijving geld overmaakt, betaalt de kerk transactiekosten. Bij veel kleine bedragen is dat een significante kostenpost. Door in één keer een groter bedrag van je rekening te laten overschrijven betalen we slechts één keer transactiekosten. De manier waarop dit werkt is dus vergelijkbaar met het aanschaffen van collectebonnen. Bij aanschaf staat het geld al op de rekening van de kerk en aan de hand van de inhoud van de collectezakken wordt dit geld verdeeld over de doelen.

Per collecte geef je aan hoeveel geld je wilt geven door het bedrag met het plus- en -minteken aan te passen. Vervolgens klik je op de Geef-knop onderin.

Ons smoelenboek

Onder de knop ‘Gemeente’ vind je het smoelenboek van de kerk. Hier kun je gemakkelijk de contactgegevens opzoeken van andere gemeenteleden of de namen zoeken bij gezichten die je niet kent. Je kunt ook een gemeentelid opzoeken op basis van een rol die hij of zij speelt in de gemeente.

Je eigen persoonlijke gegevens kun je toevoegen of aanpassen via de knop ‘Profiel’. Een paar tips voor een mooi profiel:
• Voeg een goede foto toe van jezelf waar je in ieder geval herkenbaar op bent.
• Voeg je contactgegevens toe zodat andere gemeenteleden jou weten te vinden.
• Voeg je functie(s) toe. Kijk daarbij ook naar hoe anderen uit jouw club of commissie hun functie formuleren. Het is prettig als daar wat uniformiteit in zit.

Vragen?
Heb je nog vragen over (het gebruik van) de app en is er niemand in je directe omgeving die je daarbij kan helpen? Neem contact op met één van de beheerders, Geert Voordijk of Pieter Hartkoorn. Hun contactgegevens zijn te vinden onder de knop ‘Gemeente’ onderin je scherm.